Pyszne i zdrowe ciasta, bez glutenu i laktozy. Jak je przygotować?

Alergeny bywają bardzo niebezpieczne, zwłaszcza, gdy występują w dużym stężeniu. Choć za najmocniej uczulające uważa się orzechy oraz cytrusy są produkty, które zawierają inne, mnie popularne alergany jak laktoza oraz gluten. Czym one są i gdzie się znajdują ?

Gluten i laktoza w popularnych produktach żywieniowych.

Gluten jest jednym ze składników, z których składają się zboża. Znajduje się między innymi w pszenicy, jęczmieniu, owsie oraz życie. Jego zadaniem jest pozyskanie elastyczności, dlatego doskonale nadaje się do produkcji ciast i pieczywa. Jeśli nasz organizm nie przyswaja dobrze glutenu, możemy zastąpić go innymi, równie cennymi produktami jak kukurydza, ryż, ziemniaki, proso, gryka, soja, amarantus, maniok a także orzechy, o ile nie występują alergie pokarmowe na wymienione produkty.
Laktoza natomiast, pochodzi głównie z mleka krowiego. Nietolerancja polega na niedostatecznej aktywności enzymu laktazy, która jest niezbędnej do rozkładu cukru mlecznego. Laktoza występuje między innymi w mleku krowim, kefirach, maślance oraz jogurtach.

Jak przygotować słodkie posiłki dla osób, które nie tolerują glutenu oraz laktozy?

Ciasta bez glutenu i laktozy, to coraz częściej przygotowywane desery, które bezpieczne są dla alergików. Do produkcji pysznego deseru, można żyć mąki kukurydzianej, ryżowej, gryczanej lub kokosowej, które nie zawierają glutenu. Są smaczne, bezpieczne i dietetyczne, co jest kolejnym atutem ich spożywania. Aby uniknąć laktozy, warto wybrać specjalne mleko, które zostało pozbawione laktozy. Doskonale sprawdzą się również napoje sojowe oraz orzechowe, w tym kokosowy oraz migdałowy, w których nie ma laktozy. Tak dużą różnorodność produktów pozwala na przygotowanie smacznego ciasta bez glutenu i laktozy.
Pamiętaj, że nie tylko moką oraz produkty mleczne mogą stanowić poważne Zagrożenie. Stosując czekoladę, zwróć uwagę czy jest to produkt mleczny. Staraj się wybierać produkty oznaczone znakiem bezglutenowym oraz produkty wegańskie. W ten sposób możesz mieć pewność, że deser nie zaszkodzić.